Waar moeten ouders op letten bij de keuze voor een mediator?

Ouders kunnen bij de keuze voor een mediator op de volgende zaken letten:

  1. Ervaring en expertise: Kies een mediator met voldoende ervaring en expertise op het gebied van familierechtelijke kwesties, met name in het geval van scheidingen waarbij kinderen betrokken zijn.
    Het is daarbij belangrijk dat er naast de afspraken over de kinderen nog andere relevante zaken geregeld moeten worden, zoals afspraken over de woning, kinderalimentatie en partneralimentatie, het verdelen van vermogen en het pensioen. Controleer of je mediator jullie ook op deze onderdelen kan begeleiden.

  2. Neutraliteit en onpartijdigheid: De mediator moet neutraal en onpartijdig zijn, wat betekent dat hij of zij geen voorkeur mag hebben voor een van de ouders.

  3. Vertrouwelijkheid: Een goede mediator zal alle informatie die tijdens de mediation wordt gedeeld vertrouwelijk behandelen, en mag geen informatie delen met derden zonder toestemming van beide ouders. Dit zorgt ervoor dat de mediationtafel een veilige omgeving is, waarin in volledige openheid alle onderwerpen besproken kunnen worden.

  4. Kosten: Maak duidelijke afspraken over de kosten en vergoedingen van de mediator, en bespreek wie deze kosten zal dragen.

  5. Communicatie: Het is belangrijk dat beide ouders een goede klik hebben met de mediator, en dat de communicatie soepel verloopt.

  6. Certificering: Kijk of de mediator is gecertificeerd door een erkende beroepsorganisatie en/of is aangesloten bij een onafhankelijke klachtencommissie.

  7. Kinderen: Let erop of de mediator ook ervaring heeft met het werken met kinderen en of deze betrokken kunnen worden bij de mediation om hun belangen en wensen kenbaar te maken.

Als je twijfelt over de keuze voor een mediator, kun je overwegen om een eerste gesprek te plannen met 2 of 3 mediators.
Tijdens zo een gesprek kun je beoordelen hoe de mediator past binnen bovenstaande punten.