Wie krijgt de kinderbijslag bij gescheiden ouders?
06 februari 2022 
0 min. leestijd

Wie krijgt de kinderbijslag bij gescheiden ouders?

Een scheiding heeft gevolgen voor de kinderbijslag. Een vraag die wij daarbij vaak krijgen is welke ouder de kinderbijslag na de scheiding ontvangt.

In de basis is het zo dat de ouder bij wie het kind woont (ingeschreven staat in het BRP, voorheen GBA) de aanvrager en de ontvanger is van de kinderbijslag.

Er geldt een uitzondering bij het zogenaamde co-ouderschap.
Hier is sprake van als jullie samen jullie kind blijven verzorgen en opvoeden en jullie kind ongeveer even vaak bij jullie beiden verblijft.

In dit geval is het mogelijk de betaling van de kinderbijslag te verdelen tussen de ouders.
Er is altijd maar één aanvrager mogelijk.

(waar ‘kind’ staat kan ook ‘kinderen’ worden gelezen).

Het is belangrijk te beseffen dat de tenaamstelling van de kinderbijslag ook gevolgen kan hebben voor het kindgebonden budget. Dit omdat het kindgebonden budget is gekoppeld aan de kinderbijslag.

Tijdens onze begeleiding is het doel snel een nieuw toekomstperspectief te creëren. De afspraken die jullie kunnen maken over de kinderbijslag krijgen hierbij ook de nodige aandacht.
Wil je gebruik maken van onze dienstverlening, neem dan gerust contact op via 06-15 10 91 72 of berry@vanzuidammediation.nl

Over de schrijver
Berry heeft een achtergrond als financieel planner en zich van daaruit verdiept in de begeleiding bij scheiding. In 2017 werd hij verkozen tot financieel planner van het jaar. Als MfN familie-mediator en Geregistreerd EchtscheidingsAdviseur (RES) beschikt hij over een brede inhoudelijke kennis en jarenlange ervaring binnen de scheidingsbegeleiding.Daarnaast is hij als docent verbonden aan het kenniscentrum van De Scheidingsdeskundige en Educatie Online. Hij verzorgt daarbij opleidingsdagen voor advocaten, mediators en financieel professionals die betrokken worden bij het scheidingproces. Hiermee hoopt hij een bijdrage te kunnen leveren aan de kwaliteit van de scheidingsbegeleiding in Nederland.
Reactie plaatsen