Is een ouderschapsplan verplicht?
16 december 2020 
2 min. leestijd

Is een ouderschapsplan verplicht?

Wanneer je gaat scheiden kom je de term ‘ouderschapsplan’ vaak tegen. De vraag is echter: “is een ouderschapsplan verplicht”?

Een ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor:

  • Ouders die gehuwd/geregistreerd partner zijn. Het is daarbij niet relevant of zij het gezamenlijk gezag hebben. Uiteraard is het wel belangrijk het hier samen over te hebben
  • Samenwonende ouders met het gezamenlijk gezag.

Wanneer je gehuwd/geregistreerd partner bent dient de echtscheiding uitgesproken te worden door de rechter. Onderdeel van het verzoekschrift is het ouderschapsplan.

Bij samenwonenden geldt echter geen verplichting om te scheiden via de rechter. Dit betekent dat er geen controle is voor het opstellen van het ouderschapsplan. Hierdoor ontstaat in de praktijk de misvatting dat het voor hen niet nodig zou zijn een ouderschapsplan op te stellen. Niets is echter minder waar.

Wat staat er in het ouderschapsplan?

Het ouderschapsplan is een vormvrij document. Je bent zelf vrij om de gewenste afspraken op te schrijven en vorm te geven. Het ouderschapsplan dient echter wel afspraken te bevatten over:

  • Hoe de kinderen zijn betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan
  • Hoe de zorg en opvoeding wordt vormgegeven en hoe de omgangsregeling met de kinderen is
  • Op welke manier en hoe vaak je elkaar informatie geeft over de kinderen
  • Hoe je samen beslissingen neemt over belangrijke onderwerpen, zoals bijvoorbeeld medicatie en schoolkeuze
  • De verdeling van de kosten van de kinderen (kinderalimentatie)

In een ouderschapsplan worden ook vaak afspraken opgenomen over situaties die zich in de toekomst kunnen voordoen. Denk aan een verhuizing of wanneer er sprake is van een nieuwe partner.

ouderschapsplan

Kinderen betrekken bij het ouderschapsplan

Wettelijk is het verplicht de kinderen te betrekken bij de afspraken in het ouderschapsplan. Het is belangrijk dat je met de ander ouder bespreekt hoe je dit wilt doen.
Daarnaast is het ook van belang dat het bespreken met de kinderen gebeurt op een manier die past bij hun leeftijd en ontwikkelingsniveau.

Rechten van de kinderen

Wanneer je kind de leeftijd van 12 jaren heeft bereikt, mag het zijn/haar mening geven over de (niet-financiële) afspraken die over hem/haar worden gemaakt.

In de praktijk is het een misvatting dat de kinderen zelf beslissingen mogen nemen. Uiteindelijk bepalen jullie als ouders waar het kind woont en hoe de omgangsregeling wordt vormgegeven. Daarbij is het uiteraard wel belangrijk dat jullie goed luisteren naar de wensen en behoeften van jullie kind.

Wanneer je kind de leeftijd van 16 jaren heeft bereikt, mag het ook zijn/haar mening geven over de financiële afspraken die worden gemaakt. Ook hier geldt: het gaat slechts om een mening. Jullie beslissen nog steeds als ouders.

Dit wordt anders wanneer je kind de leeftijd van 18 jaren bereikt. Vanaf dat moment heb je geen gezag meer en moeten de afspraken met het kind zelf worden vormgegeven. Dit is voornamelijk belangrijk waar het de financiële afspraken betreft, omdat de onderhoudsverplichting geldt totdat het kind de leeftijd van 21 jaren heeft bereikt.

Hulp nodig?

Praktijk MOOS, jouw mediator in Breda, heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding van ouders en kinderen tijdens en na de scheiding. Door samen met Joyce het ouderschapsplan op te stellen, weet je zeker dat er overwogen en gezamenlijk gedragen afspraken worden gemaakt die toekomstbestendig zijn.

Neem direct contact op via 06 14 12 62 34 of het contactformulier.

Over de schrijver
Joyce heeft zowel een pedagogische (2002) als een psychologische (2006) HBO-opleiding afgerond. Hierna heeft zij als onderzoeker bij de Raad voor de Kinderbescherming 10 jaar ervaring opgedaan in complexe scheidingssituaties. Tijdens haar werkzame jaren bij de Raad voor de Kinderbescherming heeft zij de opleidingen tot MfN Registermediator gevolgd en afgerond. Vervolgens heeft ze vanuit de gedachte ‘goede begeleiding bij de start van een echtscheiding voorkomt een vechtscheiding’ Praktijk MOOS opgericht.Naast de eerder genoemde opleidingen heeft Joyce ook een Master in de Transactionele Analyse en het diploma tot expert SCHIP-behandelaar. Hiermee heeft zij alles in huis om jullie en jullie kinderen in de periode voor, tijdens en na de scheiding vanuit kennis en kunde te begeleiden.Joyce is een scheidingsbegeleider die werkt vanuit haar missie: wanneer jullie de kinderen geen ouders meer kunnen bieden die gelukkig samen zijn, bied hen dan in ieder geval ouders die gelukkig uit elkaar zijn en als ouders van hun kinderen met elkaar kunnen samenwerken.Nieuw geluk is er natuurlijk niet meteen. Hier gaat een periode van rouw en verdriet aan vooraf, maar ook boosheid en vaak onbegrip, bij alle gezinsleden. Hier kunnen ouders en kinderen vaak wel een steuntje in de rug bij gebruiken. Joyce kenmerkt zich in haar werk door betrokkenheid en empathie, maar ook door regie en eerlijkheid. Ooit zei een cliënt aan het einde van een traject tegen haar: “Jouw begeleiding heeft gevoeld als een warme jas in een stevige storm”. Dit uitspraak raakt direct aan wat Joyce voor haar cliënten wil betekenen.Wat wellicht ook fijn is om te weten, is dat Joyce niet alleen werkt vanuit haar professionele ervaring. Ze is na een relatie en huwelijk van 18 jaar en als ouders van twee kinderen zelf ook gescheiden. Inmiddels is zij moeder in een samengesteld gezin. Dit maakt dat Joyce ook uit eigen ervaring weet hoe moeilijk sommige zaken kunnen zijn en hoeveel emotie er in het geheel van een scheiding meespeelt.
Reactie plaatsen