Vijf tips van de belastingdienst
17 februari 2023 
2 min. leestijd

Vijf tips van de belastingdienst

Binnenkort is het weer tijd om belastingaangifte te doen.
De belastingdienst heeft om die reden een aantal tips gedeeld, welke wij graag onder de aandacht brengen:

1. Kijk of je recht hebt op toeslagen

Of je toeslagen kunt krijgen, hangt onder andere af van het inkomen. En dat inkomen verandert als je niet langer fiscaal partners bent. Maak daarom een proefberekening op toeslagen.nl om te zien op welke toeslagen je recht hebt. Ontvang je al toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk jouw nieuwe situatie doorgeeft aan Toeslagen via Mijn toeslagen of de app Kinderopvangtoeslag. Want dan wordt jouw toeslag aangepast aan jouw nieuwe situatie.

2) Doe de scheiden-checklist. Bijvoorbeeld om te zien welke kosten aftrekbaar zijn

Als kosten aftrekbaar zijn, betaal je minder belasting. Partneralimentatie is bijvoorbeeld vaak aftrekbaar. Ook bij een koopwoning zijn bepaalde kosten aftrekbaar. Zelfs als je niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog twee jaar de hypotheekrente aftrekken. Door de scheiden-checklist in te vullen, zie je waar je recht op hebt en met welke kosten je rekening kunt houden.

3) Maak afspraken met je ex over samen of apart aangifte doen over het jaar van de scheiding

Je kunt er voor kiezen om nog één keer samen aangifte te doen. Het voordeel hiervan is dat je de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig kunt verdelen. En je voorkomt fouten, want je hebt gegevens van elkaar nodig. Als je aangifte doet als fiscaal partners, heeft dit wel gevolgen voor bijvoorbeeld de toeslagen en heffingskortingen waar je recht op hebt. Maak daarom een proefberekening met en zonder fiscaal partnerschap over het jaar van de scheiding. Dit doe je door de voorlopige aanslag als proef in te vullen op Mijn Belastingdienst. Maak ook voor jouw toeslagen een proefberekening.

4) Heb je een voorlopige aanslag? Check of je deze moet aanpassen of dat het interessant is om er één aan te vragen

Als je uit elkaar gaat, verandert jouw inkomen en vaak ook jouw woonsituatie. Dan is het verstandig om jouw voorlopige aanslag aan te passen. Dat doe je eenvoudig in vier stappen via Mijn Belastingdienst. Zo voorkom je dat je maandelijks te veel ontvangt of betaalt. Heb je nog geen voorlopige aanslag? Kijk dan of het interessant is om er één aan te vragen. Kijk op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

5) Leg financiële afspraken vast, ook over belastingen en toeslagen

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel belangrijk om te doen om onduidelijkheden te voorkomen. Zeker als er gezamenlijke inkomsten of aftrekposten zijn. Maak dus ook afspraken over bedragen die je nog moet ontvangen over de periode dat je nog samen was. Of juist over bedragen die je nog moeten betalen. Je kunt afspraken bijvoorbeeld vastleggen in een echtscheidingsconvenant.

Persoonlijke scheiden-checklist

Wil je weten waar je nog meer op moet letten als je gaat scheiden of uit elkaar gaat? Vul de scheiden-checklist in op belastingdienst.nl/scheiden. En zie meteen wat je moet regelen.

Bron: Belastingdienst

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het maken of vastleggen van de fiscale afspraken?

Berry heeft zich hierin gespecialiseerd en is bereikbaar op 06-15109172 of via berry@vanzuidammediation.nl


Over de schrijver
Berry heeft een achtergrond als financieel planner en zich van daaruit verdiept in de begeleiding bij scheiding. Berry is aangesloten bij de Federatie Financieel Planners (FFP) en werd in 2017 uitgeroepen tot financieel planner van het jaar. Daarnaast is hij geregistreerd financieel echtscheidingsadviseur (RFEA) sinds 2014 en Register-Mediator (MfN) sinds 2017. Voor jullie betekent dit dat Berry vanuit een brede inhoudelijke kennis met jullie mee kan denken in de vraagstukken; woning, alimentatie, pensioenen, toeslagen en vermogen. Alles gericht op hoe jullie beiden na jullie scheiding financieel zo gezond mogelijk verder kunnen. Berry toont zich hierin als een betrokken, oplossingsgerichte en inhoudelijk kundige scheidingsprofessional. Naast de activiteiten als financieel scheidingsmediator verzorgt Berry, als freelance docent bij De Scheidingsdeskundige, trainingen en opleidingen aan financieel professionals, mediators, advocaten en anderen deskundigen op het gebied van scheidingen. Hiermee hoopt hij een bijdrage te kunnen leveren aan de kwaliteit van de scheidingsbegeleiding in Nederland.