Wie krijgt het huis?
04 januari 2021 
2 min. leestijd

Wie krijgt het huis?

Jullie hebben gezamenlijk een koopwoning. En nu gaan jullie scheiden. Dan komt al snel de vraag: wie krijgt het huis?

Op deze vraag is niet zomaar antwoord te geven. Daarom is het belangrijk dat jullie dit eerst samen bespreken. Wie wil er in de woning blijven? Mogelijk heeft één van beiden meer emotionele binding met de woning. Hierdoor kan het gewenst zijn om de woning te behouden. Of juist niet.

Wat is de waarde van de woning?

Wanneer jullie samen een beslissing hebben genomen wie de woning overneemt, is het tijd voor de volgende stap. Dat is het bepalen van de waarde van de woning. Dit kunnen jullie op een aantal manieren doen.

1. In onderling overleg

Het staat jullie vrij samen de waarde van de woning te bepalen. Wanneer de woning te hoog/te laag gewaardeerd wordt loop je het risico dat dit wordt gezien als een schenking.

2. Aansluiten bij de WOZ-waarde

De WOZ-waarde is een jaarlijkse waarde-indicatie vanuit de gemeente. De WOZ-waarde is gebaseerd op gemiddelden en houdt geen rekening met het afwerkingsniveau van jullie woning. Ik vind dit persoonlijk een nadeel wanneer wordt gekozen voor deze waarderingsmethode.

3. Taxatie uit laten voeren

Het is mogelijk een taxateur in te schakelen. Deze maakt een taxatierapport op. In dit rapport worden ook referentiepanden opgenomen. Zo krijgen jullie een goede indicatie van de waarde van de woning wanneer deze wordt verkocht.

Kan ik de woning financieren?

Nu de waarde bekend is kan worden bepaald hoeveel over-/onderwaarde aanwezig is in de woning. Met deze informatie kan de financieel adviseur bepalen hoe hoog de nieuwe hypotheek moet zijn. Het is goed om te weten dat de regels voor hypotheekverstrekking bij een scheiding anders zijn dan de regels bij het aankopen van een woning. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt.

Toch kan de boodschap van de financieel adviseur zijn: op basis van de gestelde uitgangspunten kan één van beiden de woning niet overnemen.

Weet dan dat dat niet het moment is om de woning te koop te zetten. Het is wellicht mogelijk op een andere manier wél de woning volledig over te nemen. Zo is bijvoorbeeld de hoogte van de partneralimentatie van invloed op de maximale financiering. Ook is het wellicht mogelijk overwaarde van de woning te verrekenen met een ander vermogensbestanddeel. Óf het pensioen. Tot slot is het wellicht mogelijk een deel van de overwaarde te lenen bij familie. Of schuldig te blijven aan je ex-partner.

Samengevat

  1. Bepaal eerst voor wie het wenselijk is de woning over te nemen
  2. Bepaal de waarde van de woning
  3. Bepaal of het mogelijk is de financiering rond te krijgen, al dan niet met een oplossing die niet standaard is.

Ik heb mij als mediator gespecialiseerd in de financiële afwikkeling van de scheiding. Dankzij mijn jarenlange ervaring als hypotheekadviseur ken ik alle regels die gelden rondom de financiering van de woning. Heb je hier hulp bij nodig?

Neem gerust contact op.

Over de schrijver
Berry heeft een achtergrond als financieel planner en zich van daaruit verdiept in de begeleiding bij scheiding. In 2017 werd hij verkozen tot financieel planner van het jaar. Als MfN familie-mediator en Geregistreerd EchtscheidingsAdviseur (RES) beschikt hij over een brede inhoudelijke kennis en jarenlange ervaring binnen de scheidingsbegeleiding.Daarnaast is hij als docent verbonden aan het kenniscentrum van De Scheidingsdeskundige en Educatie Online. Hij verzorgt daarbij opleidingsdagen voor advocaten, mediators en financieel professionals die betrokken worden bij het scheidingproces. Hiermee hoopt hij een bijdrage te kunnen leveren aan de kwaliteit van de scheidingsbegeleiding in Nederland.
Reactie plaatsen