Hoe betrek je jullie kinderen bij de scheiding?
08 februari 2022 
1 min. leestijd

Hoe betrek je jullie kinderen bij de scheiding?

Bij Praktijk MOOS begeleiden wij ouders die gaan scheiden. Tijdens het proces nemen wij jullie aan de hand mee in de stappen die gezet moeten worden.

Dit doen wij met onze unieke perspectief-methode. Een methode met 4 heldere stappen:

  • Fase 1: afhechten relatie en rouw
  • Fase 2: duidelijkheid en overzicht in financiën 
  • Fase 3: in verbinding als gezamenlijke ouders
  • Fase 4: beiden een nieuw toekomstperspectief voor jezelf en jullie kinderen

    Deze methode start in principe pas op het moment dat de beslissing om te gaan scheiden is genomen.
    Tot die tijd zijn wij vaak nog niet in beeld.

Wij merken dat wanneer mensen bij ons komen, zij hun kinderen vaak al op de hoogte hebben gesteld van de komende scheiding.
Om ervoor te zorgen dat kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding is het belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt.
Zo is het bijvoorbeeld van groot belang dat jullie de boodschap samen vertellen en hiervoor een rustig moment kiezen
Zorg dat je beiden die dag beschikbaar bent voor hun reactie en vragen.

Het is beter dit niet op de slaapkamer van jullie kinderen te vertellen. Het is belangrijk dat dit een veilige plek blijft waar zij zich terug kunnen trekken.

Vind jij het ook belangrijk dat jullie kinderen op de juiste manier worden betrokken in het scheidingsproces? 

Wij hebben speciaal voor jullie een e-book geschreven. Dit kun je hier downloaden.

Over de schrijver
Joyce heeft zowel een pedagogische (2002) als een psychologische (2006) HBO-opleiding afgerond. Hierna heeft zij als onderzoeker bij de Raad voor de Kinderbescherming 10 jaar ervaring opgedaan in complexe scheidingssituaties. Tijdens haar werkzame jaren bij de Raad voor de Kinderbescherming heeft zij de opleidingen tot MfN Registermediator gevolgd en afgerond. Vervolgens heeft ze vanuit de gedachte ‘goede begeleiding bij de start van een echtscheiding voorkomt een vechtscheiding’ Praktijk MOOS opgericht. Naast de eerder genoemde opleidingen heeft Joyce ook een Master in de Transactionele Analyse en het diploma tot expert SCHIP-behandelaar. Hiermee heeft zij alles in huis om jullie en jullie kinderen in de periode voor, tijdens en na de scheiding vanuit kennis en kunde te begeleiden. Joyce is een scheidingsbegeleider die werkt vanuit haar missie: wanneer jullie de kinderen geen ouders meer kunnen bieden die gelukkig samen zijn, bied hen dan in ieder geval ouders die gelukkig uit elkaar zijn en als ouders van hun kinderen met elkaar kunnen samenwerken. Nieuw geluk is er natuurlijk niet meteen. Hier gaat een periode van rouw en verdriet aan vooraf, maar ook boosheid en vaak onbegrip, bij alle gezinsleden. Hier kunnen ouders en kinderen vaak wel een steuntje in de rug bij gebruiken. Joyce kenmerkt zich in haar werk door betrokkenheid en empathie, maar ook door regie en eerlijkheid. Ooit zei een cliënt aan het einde van een traject tegen haar: “Jouw begeleiding heeft gevoeld als een warme jas in een stevige storm”. Dit uitspraak raakt direct aan wat Joyce voor haar cliënten wil betekenen. Wat wellicht ook fijn is om te weten, is dat Joyce niet alleen werkt vanuit haar professionele ervaring. Ze is na een relatie en huwelijk van 18 jaar en als ouders van twee kinderen zelf ook gescheiden. Inmiddels is zij moeder in een samengesteld gezin. Dit maakt dat Joyce ook uit eigen ervaring weet hoe moeilijk sommige zaken kunnen zijn en hoeveel emotie er in het geheel van een scheiding meespeelt.