Wanneer heeft mediation zin?
16 oktober 2020 
1 min. leestijd

Wanneer heeft mediation zin?

Je besluit om te gaan scheiden en weet eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen.

Als je om je heen vraagt wie je kan begeleiden krijg je diverse antwoorden. Het kan zijn dat mensen adviseren het zelf te doen. Ze zeggen namelijk dat het niet zo ingewikkeld is. Of ze adviseren je naar een advocaat te gaan. Je wilt ten slotte wel krijgen waar je recht op hebt. In de adviezen wordt ook de mediator genoemd. Maar wanneer heeft mediation nou zin?

Wat is mediation?

Om vast te stellen wanneer mediation zinvol is, is het goed om eerst te weten wat mediation is:

“Mediation is een vorm van conflicthantering. Partijen gaan onder leiding van de mediator met elkaar in gesprek, waarbij de neutrale en onpartijdige mediator het gesprek leidt. Mediation wordt vooral ingezet bij echtscheiding en arbeidsconflict”

Dit betekent dat een mediator slechts het proces begeleidt en een neutrale rol inneemt.

Wanneer kies je voor mediation?

Veel mensen bij mij in de praktijk gaan scheiden omdat de ‘koek op is’. Ze hebben geen hekel aan elkaar en gunnen elkaar een mooie toekomst. Een mooie toekomst waarin ze samen ouders blijven voor hun kinderen.

Dit is een ideale situatie om te scheiden middels mediation. De mediator stelt jullie de juiste vragen om de belangen op tafel te krijgen. Vanuit deze belangen begeleidt hij jullie naar gezamenlijk gedragen oplossingen.

Maar weinig scheidende stellen bij mij aan tafel volgen de uitgangspunten waar ze recht op hebben. Dit is soms zelfs niet eens goed vast te stellen, omdat er binnen de scheiding een hoop grijs gebied is.

Door goed naar elkaars belangen te luisteren én door begeleiding van een mediator met inhoudelijk kennis, worden er uiteindelijk gezamenlijk gedragen afspraken gemaakt. En dit is precies wat mijn vak zo mooi maakt: een scheidend stel dat met rust en duidelijkheid de toekomst in kan.

Wat als je niet meer goed in gesprek kan met elkaar?

Ook dan is mediation zinvol. Aan het begin van het proces wordt dan meer aandacht besteed aan de communicatie en de pijn vanuit de relatie. Als dit zorgvuldig is besproken kan verder worden gegaan met de afspraken die tijdens de scheiding gemaakt moet worden.

Zit er echt veel pijn vanuit (het beëindigen van) de relatie, dan is de SCHIP-aanpak wellicht een goede optie voor jullie.

Samengevat

Mediation is vooral zinvol als je de ruimte hebt om naar elkaars belangen te luisteren en wilt onderhandelen om tot gezamenlijk gedragen afspraken te komen.

Alleen zo kan je de rust en duidelijkheid creëren om in de toekomst de ouders te blijven die jullie kinderen verdienen.

Over de schrijver
Joyce heeft zowel een pedagogische (2002) als een psychologische (2006) HBO-opleiding afgerond. Hierna heeft zij als onderzoeker bij de Raad voor de Kinderbescherming 10 jaar ervaring opgedaan in complexe scheidingssituaties. Tijdens haar werkzame jaren bij de Raad voor de Kinderbescherming heeft zij de opleidingen tot MfN Registermediator gevolgd en afgerond. Vervolgens heeft ze vanuit de gedachte ‘goede begeleiding bij de start van een echtscheiding voorkomt een vechtscheiding’ Praktijk MOOS opgericht. Naast de eerder genoemde opleidingen heeft Joyce ook een Master in de Transactionele Analyse en het diploma tot expert SCHIP-behandelaar. Hiermee heeft zij alles in huis om jullie en jullie kinderen in de periode voor, tijdens en na de scheiding vanuit kennis en kunde te begeleiden. Joyce is een scheidingsbegeleider die werkt vanuit haar missie: wanneer jullie de kinderen geen ouders meer kunnen bieden die gelukkig samen zijn, bied hen dan in ieder geval ouders die gelukkig uit elkaar zijn en als ouders van hun kinderen met elkaar kunnen samenwerken. Nieuw geluk is er natuurlijk niet meteen. Hier gaat een periode van rouw en verdriet aan vooraf, maar ook boosheid en vaak onbegrip, bij alle gezinsleden. Hier kunnen ouders en kinderen vaak wel een steuntje in de rug bij gebruiken. Joyce kenmerkt zich in haar werk door betrokkenheid en empathie, maar ook door regie en eerlijkheid. Ooit zei een cliënt aan het einde van een traject tegen haar: “Jouw begeleiding heeft gevoeld als een warme jas in een stevige storm”. Dit uitspraak raakt direct aan wat Joyce voor haar cliënten wil betekenen. Wat wellicht ook fijn is om te weten, is dat Joyce niet alleen werkt vanuit haar professionele ervaring. Ze is na een relatie en huwelijk van 18 jaar en als ouders van twee kinderen zelf ook gescheiden. Inmiddels is zij moeder in een samengesteld gezin. Dit maakt dat Joyce ook uit eigen ervaring weet hoe moeilijk sommige zaken kunnen zijn en hoeveel emotie er in het geheel van een scheiding meespeelt.
Reactie plaatsen