Wat betekent respectvol ouderschap voor jou?
22 november 2021 
1 min. leestijd

Wat betekent respectvol ouderschap voor jou?

In ieder ouderschapsplan kom je deze term tegen: respectvol ouderschap.
Maar wat betekent dit? Voor jou en voor de andere ouder? En hoe geef je vorm aan 'respectvol ouderschap'?

Waarom een blog over 'respectvol ouderschap'?

Het eens opnieuw tegen het licht houden van deze term werd bij mij 'getriggerd' door een ouderstel wat mijn begeleiding vraagt bij hun onderlinge communicatie. Ze maken geen ruzie met elkaar en zijn het in de basis ook niet oneens. Het ouderschapsplan is voor beiden duidelijk en de kinderen hebben de indruk dat papa en mama zelfs nog vrienden zijn van elkaar.

Wat maakt dat deze ouders toch op zoek zijn gegaan naar begeleiding?

Zij blijken een volledig andere interpretatie te hebben bij de term 'respectvol ouderschap'.
Ze zijn beiden van mening het juiste te doen naar elkaar, maa voelen zich ook beiden niet respectvol bejegend door de andere ouder.
Hierdoor ontstaat wrijving, pijn en verdriet. Maar ook het gevoel niet in het juiste licht gezien te worden door de andere ouder.

Ook ik gebruik in mijn mediationtrajecten, trajecten ouderschapsbemiddeling en ouderschapsplannen die ik met cliënten opstel de term 'respectvol ouderschap'. Hierbij ga ik er vanuit dat we aan tafel allemaal hetzelfde bedoelen.
Dit ouderstel levert mij een leermoment op; bevraagd ouders goed op wat zij verstaan onder respectvol ouderschap, zodat zij met een gedeelde interpretatie en verwachting de toekomst ingaan.

Hoe kijk in naar 'respectvol ouderschap'?

Als ik bij mezelf op zoek naar wat de term 'respectvol ouderschap' voor mij betekent, zowel in mijn rol als professional als in mijn rol als geschieden moeder kom ik tot het volgende:

In een respectvol ouderschap na de scheiding ben je als ouders op een constructieve manier met elkaar in gesprek over de kinderen. Daarnaast ben je in staat om flexibel te zijn met elkaar als een situatie voor -of van- de kinderen daar om vraagt, houd je je wederzijds aan de gemaakte afspraken en als dit niet mogelijk is zoek je het gesprek met elkaar op. En heel logisch voor mij: je praat in het bijzijn van, of tegenover, de kinderen niet negatief over de andere ouder.
Maar verder betekent dit voor mij ook dat je elkaar deelgenoot blijft maken van het leven van de kinderen, zowel op op de fijne- als minder fijne momenten, en kun je elkaar opzoeken als je als ouders steun of een spanningspartner nodig hebt. Tot slot steun je elkaar in de verschillen die je als ouders hebt en de persoon die je als ouder bent.

Wat betekent 'respectvol ouderschap' voor jou?

Over de schrijver
Joyce heeft zowel een pedagogische (2002) als een psychologische (2006) HBO-opleiding afgerond. Hierna heeft zij als onderzoeker bij de Raad voor de Kinderbescherming 10 jaar ervaring opgedaan in complexe scheidingssituaties. Tijdens haar werkzame jaren bij de Raad voor de Kinderbescherming heeft zij de opleidingen tot MfN Registermediator gevolgd en afgerond. Vervolgens heeft ze vanuit de gedachte ‘goede begeleiding bij de start van een echtscheiding voorkomt een vechtscheiding’ Praktijk MOOS opgericht. Naast de eerder genoemde opleidingen heeft Joyce ook een Master in de Transactionele Analyse en het diploma tot expert SCHIP-behandelaar. Hiermee heeft zij alles in huis om jullie en jullie kinderen in de periode voor, tijdens en na de scheiding vanuit kennis en kunde te begeleiden. Joyce is een scheidingsbegeleider die werkt vanuit haar missie: wanneer jullie de kinderen geen ouders meer kunnen bieden die gelukkig samen zijn, bied hen dan in ieder geval ouders die gelukkig uit elkaar zijn en als ouders van hun kinderen met elkaar kunnen samenwerken. Nieuw geluk is er natuurlijk niet meteen. Hier gaat een periode van rouw en verdriet aan vooraf, maar ook boosheid en vaak onbegrip, bij alle gezinsleden. Hier kunnen ouders en kinderen vaak wel een steuntje in de rug bij gebruiken. Joyce kenmerkt zich in haar werk door betrokkenheid en empathie, maar ook door regie en eerlijkheid. Ooit zei een cliënt aan het einde van een traject tegen haar: “Jouw begeleiding heeft gevoeld als een warme jas in een stevige storm”. Dit uitspraak raakt direct aan wat Joyce voor haar cliënten wil betekenen. Wat wellicht ook fijn is om te weten, is dat Joyce niet alleen werkt vanuit haar professionele ervaring. Ze is na een relatie en huwelijk van 18 jaar en als ouders van twee kinderen zelf ook gescheiden. Inmiddels is zij moeder in een samengesteld gezin. Dit maakt dat Joyce ook uit eigen ervaring weet hoe moeilijk sommige zaken kunnen zijn en hoeveel emotie er in het geheel van een scheiding meespeelt.
Reactie plaatsen